Kompozycja z wykorzystaniem skarpy

Nadmorska rezydencja na spadzistym stoku – nowe spojrzenie na współczesny dom luksusowy.

„Dom na Skarpie”, biuro architektoniczne Arch-Deco, Gdynia (źródło: materiały prasowe pracowni)

„Dom na Skarpie”, biuro architektoniczne Arch-Deco, Gdynia (źródło: materiały prasowe pracowni)

Przy małej, spokojnej, nadmorskiej uliczce Bolesława Prusa w Gdyni można znaleźć głównie klasyczną, jednorodzinną, niską zabudowę. Znajduje się tam jednak jeden wyjątkowy obiekt, który zdecydowanie wyróżnia się na tle pozostałych domów – to luksusowa, przeszklona rezydencja usytuowana na malowniczej skarpie. Pomimo ogromnego metrażu (1000 m2), dom doskonale wpisuje się w istniejącą zabudowę, będąc jedną z bardziej interesujących i nowatorskich realizacji w Polsce.
Co sprawia, że budowla wzbudza takie zainteresowanie? Przede wszystkim jest to doskonałe wkomponowanie budynku w naturalne warunki krajobrazowe – stok skarpy.

Głównym założeniem przy realizacji projektu domu było jak najlepsze wkomponowanie obiektu w urokliwe, nadmorskie otoczenie. Pomimo swojej nietuzinkowości, budynek idealnie nawiązuje dialog z sąsiednimi obiektami. Zadbano o proporcje, co jest szczególnie widoczne od strony promenady, mimo że obiekt jest otoczony zewsząd zielenią

Mottem biura Arch-Deco jest wyjątkowe poszanowanie środowiska, a w szczególności zieleni. By ocalić piękne drzewo nie raz przesuwaliśmy planowane położenie obiektów (niedokładne mapy). W tym projekcie zadbaliśmy o to, by zieleń pasowała do tego miejsca i była jak najbardziej transparentna, bo widok na morze z tego miejsca jest bezcenny. Zieleń o zupełnie innym charakterze została umieszczona jedynie w palmiarni wewnątrz budynku. Zaprojektowany od strony ulicy żywopłot z cisów podkreśla horyzontalność całej kompozycji, a jednocześnie chroni prywatność mieszkańców – mówi Zbigniew Reszka. Szczyty budynku zostały umieszczone nie frontalnie, ale wzdłuż promenady, dzięki czemu z większości pomieszczeń domu widoczne jest morze. Jedynym pomieszczeniem, które ma widok na las, jest pokój gościnny. Dodatkowym elementem, pięknie współgrającym z otaczającą naturą, jest taras – miejsce odpoczynku i relaksu wśród bardzo kameralnie iluminowanej zieleni.

Dom w Gdyni przy ul. Bolesława Prusa został także wyróżniony w tegorocznym konkursie Zmień wizję w projekt organizowanym przez Rockwool Polska. Wyróżnienie, jakie otrzymała rezydencja, zostało przyznane za stworzenie eleganckiej przestrzeni współgrającej z naturą i próbę zdefiniowania współczesnego domu luksusowego.

 

Dom na skarpie
Projekt: biuro architektoniczne Arch-Deco
Lokalizacja: Gdynia

Dodaj komentarz

Sonda

Kolekcjonuję:

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...

Zobacz archiwum

Konkursy

Cytaty


Magazyn

U have turned off the Artwork.

On the other hand U have become integrated with an interactive art experience.

Yes, U can go back but U can't change the fact that U've been integrated...

In case U want 2 turn the Artwork back on just click one of the other buttons.

CODEMANIPULATOR