Stodoła Spotkań

Projektowany obiekt to kameralna altana, pawilon pełniący funkcję lokalnego miejsca spotkań – organizacji imprez, wspólnego grillowania i biesiadowania przy kominku. Jest to przestrzeń ogólnodostępna, otwarta, korespondująca z otaczającym krajobrazem .

„Stodoła Spotkań”, proj. BXBstudio Bogusław Barnaś, Moss Architektura Krajobrazu (źródło: materiały prasowe projektanta)

„Stodoła Spotkań”, proj. BXBstudio Bogusław Barnaś, Moss Architektura Krajobrazu (źródło: materiały prasowe projektanta)

Obiekt inspirowany jest tradycyjną polską architekturą drewnianą , prostymi formami domów z bali o konstrukcji zrębowej oraz drewnianymi stodołami. Swoim wyglądem nawiązuje również do miejscowego spichlerza – najstarszego tego typu budynku w Małopolsce.

Przestrzeń pawilonu została podzielona na dwie strefy, otwartą oraz pozornie zamkniętą. Całość zadaszono prostym dwuspadowym dachem krytym gontem. Całej przestrzeni dramatyzmu dodają dwa rzędy dynamicznie uformowanych stalowych słupów, które podtrzymują drewnianą konstrukcję dachu. Część otwarta to obszerny taras do którego przynależy kameralny kamienny kominek. Wydzielone pomieszczenie części zamkniętej tworzy zrębowa, ażurowa, współcześnie formowana struktura z elementów litego drewna. Czerpie ona inspiracje z polskiej tradycji budowlanej – zrębowych konstrukcji drewnianych. Jest to forma transparentna, z możliwością otwarcia na przyległy taras dzięki przesuwnym panelom drzwiowym. Jest to bezpośrednie nawiązanie do ażurowych przegród drewnianych budynków gospodarczych, które filtrują i przepuszczają światło.

„Stodoła Spotkań”, proj. BXBstudio Bogusław Barnaś, Moss Architektura Krajobrazu (źródło: materiały prasowe projektanta)

„Stodoła Spotkań”, proj. BXBstudio Bogusław Barnaś, Moss Architektura Krajobrazu (źródło: materiały prasowe projektanta)

Pawilon Spotkań to obiekt o prostej, współczesnej formie. Widoczna jest inspiracja architekturą tradycyjną w postaci kreatywnej reinterpretacji. Zastosowane materiały budowlane także stanowią pewnego rodzaju eksperyment, tworzą architektoniczną grę kontrastów i faktur. Konstrukcję drewnianą zestawiono z elementami stalowymi. Skontrastowano nadwieszony lekki dach kryty tradycyjnym gontem z minimalistyczną prostotą ciężkiego kamiennego kominka. Z kolei stalowe przewody kominowe dodają industrialnego i na wskroś nowoczesnego charakteru zaprojektowanemu obiektowi.

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś & MOSS Architektura Krajobrazu Zespół: Bogusław Barnaś, Agata Lęcznar, Magdalena Kajor Współpraca: Dominika Ropek Konstrukcja: Rafał Grzywacz Elektryka: Bogdan Duszyński Lokalizacja: Ryglice, Polska Powierzchnia obiektu: 139,50 m2 Projekt: 2013-2014 Realizacja: 2018 Klient: Miasto Ryglice.

Stodoła Spotkań
proj. BXBstudio Bogusław Barnaś & MOSS Architektura Krajobrazu
Realizacja: Ryglice

Dodaj komentarz

Sonda

Kolekcjonuję:

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...

Zobacz archiwum

Konkursy

Cytaty


Magazyn

U have turned off the Artwork.

On the other hand U have become integrated with an interactive art experience.

Yes, U can go back but U can't change the fact that U've been integrated...

In case U want 2 turn the Artwork back on just click one of the other buttons.

CODEMANIPULATOR