Odmieniona przestrzeń przed gmachem Muzeum Etnograficznego w Krakowie

Muzeum działa w przestrzeni, w której brakuje zieleni i miejsc, pozwalających na krótki choćby odpoczynek. Pracownicy muzeum często obserwowali, jak turyści czy mieszkańcy dzielnicy przysiadali na zrujnowanym krawężniku, okalającym wysepkę z topolą przed gmachem Muzeum. Widzieli też, jak chętnie korzystają z ławek-skrzyń, które w sezonie letnim Muzeum stawiało wzdłuż fasady budynku.

Muzeum Etnograficzne w Krakowie (źródło: materiały prasowe muzeum)

Muzeum Etnograficzne w Krakowie (źródło: materiały prasowe muzeum)

Od kiedy ścięto starą topolę przed budynkiem Muzeum, a pojawił się młody platan, cały czas Muzeum myślało o tym, co można zrobić, by tę pustą przestrzeń zmienić na lepsze. Wtedy narodził się projekt Przed_się_wzięcie, który realizowany był w formie intensywnych warsztatów. Przez kilka tygodni, dziesięć osób wybranych w trakcie rekrutacji pracowało nad stworzeniem rozwiązania, które miało odpowiedzieć na potrzeby mieszkańców Krakowa oraz turystów. Pomysłodawcy projektu chcieli sprawić, by skwerek przed Muzeum stał się ciekawszy oraz piękniejszy.

Nowa aranżacja powstała nie tylko na papierze – na placu przed wejściem do Muzeum stanęły właśnie ławeczki inspirowane kolekcją MEK. Szukając rozwiązań, zespół projektowy zajrzał do muzealnych magazynów – oglądał dawne sprzęty domowe, meble, narzędzia rolnicze. Jesienią rozpocznie się kolejny etap projektu – przed Muzeum pojawią się instalacje dedykowane dzieciom.

Za zaangażowanie i pracę nad projektem Muzeum serdecznie dziękuje zespołowi pracującemu pod kierunkiem Olafa Ciruta: Tomaszowi Barnakowi, Agacie Kliszcz, Magdalenie Gallos, Marcie Baron, Joannie Guzik, Zuzannie Surmie, Krystynie Kani, Agnieszce Michalskiej, Katarzynie Skąpskiej oraz Katarzynie Piszczkiewicz – koordynatorce projektu. Ławki wykonali Leszek i Aleksander Lisowscy.

Tekst: Muzeum Etnograficzne w Krakowie

Muzeum Etnograficzne w Krakowie
Zespół pod kierunkiem: Olafa Ciruta
Wykonanie ławek: Leszek i Aleksander Lisowscy

Dodaj komentarz

Sonda

Kolekcjonuję:

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...

Zobacz archiwum

Konkursy

Cytaty


Magazyn

U have turned off the Artwork.

On the other hand U have become integrated with an interactive art experience.

Yes, U can go back but U can't change the fact that U've been integrated...

In case U want 2 turn the Artwork back on just click one of the other buttons.

CODEMANIPULATOR