Dom w Kamienicy Polskiej projektu BXBstudio

BXBstudio prezentuje kolejny swój projekt. Dom w miejscowości Kamienica Polska jest przykładem architektury współczesnej wynikającej z kontekstu miejsca. Forma, stylistyka, jak również zastosowane materiały są współczesną interpretacją cech typowych i charakterystycznych dla tej lokalizacji.

Dom w Kamienicy Polskiej, projekt: BXBstudio (źródło: materiały prasowe)

Dom w Kamienicy Polskiej, projekt: BXBstudio (źródło: materiały prasowe)

Przeważająca większość występujących tutaj gospodarstw domowych to dwa obiekty – dom i stodoła, ułożone zazwyczaj równolegle względem siebie oraz względem drogi. Tworzy to ciekawy widok powtórzonych dwóch równoległych szarych dachów dwuspadowych.

Analogiczną zasadę przestrzenną tworzy dom, który został przekryty dwoma dachami usytuowanymi równolegle. Podobna analogia utrzymana została przy doborze materiałów: drewno, wapień typowy dla Jury Krakowsko-Częstochowskiej, biały tynk oraz szare pokrycie dachowe.

Układ funkcjonalny domu został podzielony na strefy.Pod dachem pierwszym znajduje się przestrzenna, dwupoziomowa strefa dzienna z antresolą otwartą na salon. Na antresoli mieści się biblioteka natomiast w dwupoziomowej strefie dziennej przestronny salon z miejscem na fortepian, jadalnia oraz kuchnia. Na parterze znajduje się również strefa wejściowa oraz gospodarcza, strefa pracy zlokalizowana centralnym miejscu jest elastyczna i może być regulowana jej wielkość, za nią znajduje się wyciszona strefa rodziców, a jeszcze dalej przestrzeń rekreacyjna – pokój gier i na samym końcu, wyciszony akustycznie pokój perkusisty. Piętro domu mieszczące strefę dzieci zostało przekryte drugim dachem i bezpośrednio przylega do górnego tarasu dostępnego również z antresoli strefy dziennej. Cały układ przestrzenny oparty na planie litery L kreuje intymną, wyciszoną przestrzeń tarasu i ogrodu przyległego do strefy dziennej, strefy pracy i rekreacji.

Dom w Kamienicy Polskiej, projekt: BXBstudio (źródło: materiały prasowe)

Dom w Kamienicy Polskiej, projekt: BXBstudio (źródło: materiały prasowe)

Forma domu wynika również z analizy nasłonecznienia działki oraz jej walorów widokowych. Otaczające dom podcienia i ażurowe rastry są bezpośrednią wynikową tych uwarunkowań. Główna bryła dwupoziomowej strefy dziennej została w całości przecięta spektakularnym przeszkleniem biegnącym nieprzerwanie przez ściany zewnętrzne oraz dach. Wpuszcza ono do wnętrza dodatkowe światło dzienne jak również podkreśla strukturę budynku.

Dom w Kamienicy Polskiej
Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Mateusz Zima, Edyta Ptasznik, Anna Mędrala, Kamil Makowiec,
Paula Wróblewska, Marzia Tocca, Klaudia Pater
Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
Powierzchnia: 445 m2
Data: 2017–2018
Lokalizacja: Kamienica Polska

Dodaj komentarz

Sonda

Kolekcjonuję:

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...

Zobacz archiwum

Konkursy

Cytaty


Magazyn

U have turned off the Artwork.

On the other hand U have become integrated with an interactive art experience.

Yes, U can go back but U can't change the fact that U've been integrated...

In case U want 2 turn the Artwork back on just click one of the other buttons.

CODEMANIPULATOR