Dom jak las

Dom blisko natury to wymarzone miejsce dla wielu właścicieli mieszkań w stolicy. W podwarszawskim sosnowym lesie, na wąskiej, ale bardzo długiej działce, powstanie właśnie taki budynek. Jest to kolejny projekt pracowni architektonicznej 81.waw.pl. Głównym życzeniem inwestora było jak najlepsze ukrycie domu w lesie, tak aby wtopił się w otaczający teren. Celem było utrzymanie panującej harmonii tego miejsca.

Dom jak las, proj. 81.waw.pl (źródło: materiały prasowe pracowni)

Dom jak las, proj. 81.waw.pl (źródło: materiały prasowe pracowni)

Podłużny kształt domu wynika z charakteru działki. Prostopadłościenna, minimalistyczna bryła została podzielona na mniejsze części. W miejscach przecięć wstawiono okna, które doświetlają wnętrze domu. Poszczególne bryły są delikatne przesunięte względem siebie, co nadaje całości lżejszego wyglądu.

Krótsze krawędzie elewacji zostały obłożone drewnopodobnymi płytami, dopasowanymi kolorystycznie do pni sosen. Długie ściany są prostopadłe do drewnianych i wykończone w szarym tynku. W pola między bryłami wpisane są okna.

Bryła od frontu to monolityczna ściana bez okien, pokryta w całości płytami drewnopodobnymi. Jest w niej ukryty wjazd do garażu podziemnego. W dalszej perspektywie tło dla niej stanowią monochromatyczne ściany domu.

Tylna część domu, otwierająca się na ogród, to w pełni przeszklona elewacja, stanowiąca zupełne zaprzeczenie elewacji frontowej.

Panoramiczne okno w salonie otwiera się na las, a podobnych gabarytów przeszklenie na piętrze wpuszcza sosnowy klimat do głównej sypialni.

Budynek składa się z 3 kondygnacji.

Na najniższej (poziom -1) kondygnacji przewidziano garaż podziemny z częścią techniczną. Brama garażowa została pokryta tym samym materiałem co elewacja, tak aby nie zakłócić frontowej harmonii.

Główne wejście do budynku nie jest oczywiste. Znajduje się na parterze. Na pierwszy rzut oka nie można go dostrzec, ponieważ jest ukryte między drewnianymi bryłami budynku. Jedyne, co do niego prowadzi, to betonowa balustrada podjazdu.

Po wejściu do domu znajdziemy się w przestronnym, dwukondygnacyjnym holu, który graniczy przeszkleniem z wewnętrznym półpatio, ponieważ jedną ścianą otwiera się na otoczenie. Pozostałe ściany są w pełni przeszklone, wpuszczając tym samym trochę lasu do domu oraz doświetlając tę część budynku. Tworzy to niesamowitą harmonię oraz pokazuje, jak blisko natury można mieszkać i żyć w zgodzie z nią – mówi Anna Paszkowska-Grudziąż, architekt pracowni 81.waw.pl.

Bezpośrednio z holu przejść można do garderoby i toalety gościnnej. Przemieszczając się dalej, mija się klatkę schodową, którą przedostać się można do części kuchenno-jadalnianej. W tej strefie od stołu rozciąga się widok na półpatio, a przestronna kuchnia rozdziela jadalnię oraz salon.

Długa wyspa do pracy została zlokalizowana wzdłuż okna. Dzięki temu przygotowując posiłek, mieszkańcy będą mieli stały kontakt z otoczeniem. Wpłynie to komfort prac domowych, a także na możliwość odetchnięcia świeżym leśnym powietrzem – dodaje Rafał Grudziąż, architekt pracowni 81.waw.pl.

Na ścianie vis-a-vis kuchni zlokalizowano spiżarnię oraz gabinet. Całość układu parteru domyka przestronny salon ze szklaną ścianą. Część dzienna domu otwiera się w różnych kierunkach: z jadalni dostępny jest widok na półpatio, z kuchni otwarcie po dłuższym boku domu, a z pokoju dziennego widoczna jest reszta ogrodu.

Na piętro prowadzą schody, które otwierają się dużymi przeszkleniami na dwie strony działki. Wchodząc na nie, po jednej stronie znajduje się łazienka dziecięca, a po drugiej pokoje dla dzieci wraz z garderobami.

Całości dopełnia sypialnia główna z własną garderobą i łazienką.

Dom jak las, proj. 81.waw.pl (źródło: materiały prasowe pracowni)

Dom jak las, proj. 81.waw.pl (źródło: materiały prasowe pracowni)

81.waw.pl to warszawska pracownia architektoniczna, której nowoczesne i oryginalne projekty doceniane są nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Stworzona została z pasji przez małżeństwo architektów.

Dom jak las
Projekt: 81.waw.pl

1 komentarz do artykułu “Dom jak las”

  1. Gacek

    By utrzymać harmonię tego miejsca dom powinno budować w centrum a nie w lesie

Dodaj komentarz

Sonda

Kolekcjonuję:

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...

Zobacz archiwum

Konkursy

Cytaty


Magazyn

U have turned off the Artwork.

On the other hand U have become integrated with an interactive art experience.

Yes, U can go back but U can't change the fact that U've been integrated...

In case U want 2 turn the Artwork back on just click one of the other buttons.

CODEMANIPULATOR