Pracownia WXCA odmieni wygląd Teatru im. Stefana Żeromskiego w Kielcach

Pracownia WXCA zdobyła I miejsce w konkursie na rozbudowę Teatru im. Stefana Żeromskiego w Kielcach. Budynek mieści się przy ul. Sienkiewicza stanowi obecnie jedną z najbardziej atrakcyjnych przestrzeni aktywności artystycznej w Kielcach.

Teatr im. Stefana Żeromskiego w Kielcach, proj. WXCA (źródło: materiały prasowe organizatora)

Teatr im. Stefana Żeromskiego w Kielcach, proj. WXCA (źródło: materiały prasowe organizatora)

Bogata fasada i wnętrze budynku stanowią wartościową materię historyczną budującą prestiż tego miejsca, dlatego też działania projektowe mają na celu wydobycie walorów istniejącej przestrzeni i wyeksponowanie jej nastroju wyjątkowości, charakterystycznej dla przestrzeni kultury wysokiej. Oprócz dostosowania obiektu do wymagań współczesnego teatru koncepcja przewiduje stworzenie nowych możliwości prezentowania spektakli oraz nowych przestrzeni dyskusji o sztuce zarówno wewnątrz obiektu, jak i na świeżym powietrzu.

Obecna struktura funkcjonalna budynku tworzy dość trudną i nieintuicyjną przestrzeń wejściową, niedostępną dla osób niepełnosprawnych. Dlatego też przewiduje się poszerzenie holu wejściowego przez połączenie sąsiadujących z nim pokoi i utworzenie w tym miejscu przestronnej kawiarni z funkcją recepcji/punktu informacyjnego. Jej lokalizacja bezpośrednio przy ciągu pieszym, z niezależnym wejściem od ul. Sienkiewicza daje możliwość otwarcia na większą liczbę użytkowników, co daje im kontakt ze sztuką poprzez wnętrze kawiarni odzwierciedlającej życie teatru.

Koncepcja architektoniczna wnętrza zakłada zachowanie wszystkich historycznych elementów wystroju sali – tj. balkonów, portalu, słupów i charakteru widowni. Elementy technologiczne wyposażenia sceny – oświetlenie i nagłośnienie zostały zorganizowane w taki sposób, żeby nie przesłaniać zabytkowego wystroju wnętrza i podkreślić jego walory. Współczesnym uzupełnieniem historycznego wystroju będzie aranżacja sufitu – połyskujący w kolorze złota plafon, który nawiązuje do obecnego w tym miejscu historycznego plafonu. Oprócz funkcji akustycznej stanowić ma on również element dekoracyjny, we współczesnym języku kontynuując bogaty wystrój wnętrza sali.

Wewnętrzny dziedziniec jest obecnie miejscem o charakterze wyłącznie technicznym i zapleczowym. Poniższa koncepcja przewiduje stworzenie w podwórku dodatkowej przestrzeni wydarzeń i przyjaznego miejsca spotkań dla gości teatru czy odpoczynku jego pracowników, przy zachowaniu niezbędnych funkcji technicznych w jego zachodniej strefie. Strefa wschodnia została natomiast przeznaczona jako miejsce organizacji wydarzeń i spektakli na świeżym powietrzu.

WXCA: Szczepan Wroński, Małgorzata Dembowska, Krzysztof Moskała.
Współpraca z zakresu technologii teatru i akustyki: Pracownia Akustyczna – Piotr Kozłowski, Karolina Chorąży-Ściana

Konkurs na rozbudowę Teatru im. Stefana Żeromskiego w Kielcach
Ogłoszenie wyników: 17 lipca 2017 roku
Autorzy projektu: WXCA z Warszawy

Dodaj komentarz

Konkursy

Cytaty


Magazyn

Sonda

Działalność której instytucji zajmującej się promowaniem designu cenisz najbardziej?

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...

Zobacz archiwum

U have turned off the Artwork.

On the other hand U have become integrated with an interactive art experience.

Yes, U can go back but U can't change the fact that U've been integrated...

In case U want 2 turn the Artwork back on just click one of the other buttons.

CODEMANIPULATOR