Stodoła spotkań

Pracownia BXBstudio przy współpracy z MOSS decor prezentują projekt Centrum rekreacji w Ryglicach – stodoła spotkań wraz z parkiem przy stawie. Projektowany obiekt to kameralna altana, pawilon pełniący funkcję lokalnego miejsca spotkań – organizacji imprez, wspólnego grillowania i biesiadowania przy kominku. Jest to przestrzeń ogólnodostępna, otwarta, korespondująca z otaczającym krajobrazem (tereny zielone, park i zbiornik wodny).

Centrum rekreacji w Ryglicach, proj. BXBstudio & MOSS decor (źródło: materiały prasowe)

Centrum rekreacji w Ryglicach, proj. BXBstudio & MOSS decor (źródło: materiały prasowe)

Obiekt inspirowany jest tradycyjną polską architekturą drewnianą, prostymi formami domów z bali o konstrukcji zrębowej oraz obiektów takich jak stodoły. Swoim wyglądem nawiązuje również do miejscowego spichlerza – najstarszego tego typu budynku w Małopolsce.

Przestrzeń pawilonu została podzielona na dwie strefy, otwartą oraz pozornie zamkniętą. Całość zadaszono prostym dwuspadowym dachem krytym gontem. Całej przestrzeni dramatyzmu dodają dwa rzędy dynamicznie uformowanych stalowych słupów, które podtrzymują drewnianą konstrukcję dachu. Część otarta to obszerny taras do którego przynależy kameralny kamienny kominek. Wydzielone pomieszczenie części zamkniętej tworzy zrębowa, ażurowa, współcześnie formowana struktura z elementów litego drewna. Czerpie ona inspiracje z polskiej tradycji budowlanej – zrębowych konstrukcji drewnianych. Jest to forma transparentna, z możliwością otwarcia na przyległy taras dzięki przesuwnym panelom drzwiowym. Stanowią one nawiązanie do ażurowych przegród drewnianych budynków gospodarczych, w sposób charakterystyczny i bardzo efektowny przepuszczając światło do wnętrza altany. Wspólną część obu stref jest kameralny kominek (otwarty dwustronnie) – w części zamkniętej zlokalizowano miejsce do grillowania.

Pawilon Spotkań to obiekt o prostej, współczesnej formie. Widoczna jest inspiracja architekturą tradycyjną w postaci kreatywnej reinterpretacji. Zastosowane materiały budowlane także stanowią pewnego rodzaju eksperyment, tworzą architektoniczną grę kontrastów i faktur. Konstrukcję drewnianą zestawiono z elementami stalowymi. Skontrastowano nadwieszony lekki dach kryty tradycyjnym gontem z minimalistyczną prostotą ciężkiego kamiennego kominka. Z kolei stalowe przewody kominowe dodają industrialnego i na wskroś nowoczesnego charakteru zaprojektowanemu obiektowi.

Altana zostanie również wyposażona w designerskie oświetlenie oraz meble, które nie tylko wprowadzą kameralną atmosferę obiektu, ale również podkreślą współczesny charakter Pawilonu Spotkań.

Park przy stawie w Ryglicach. Teren zlokalizowany jest na południowych obrzeżach miasta Ryglice, w strefie łąk, lasów, w pobliżu stawu i cieku wodnego oraz parku krajobrazowego. Projektowany park stanowi integralną część z obiektem Stodoły spotkań oraz z terenem pobliskiego stawu .

Osiowy układ ścieżek i placów żwirowych podkreśla lokalizację altany oraz eksponuje sam obiekt. Przeniesiono ukośne linie słupów konstrukcyjnych i powtórzono je w rysunku nawierzchni (podkłady kolejowe w żwirze) nawiązując tym samym do formy budynku. Ukośne, silne linie wpisane są również w formę pomostu drewnianego, mostku oraz rekreacyjnych placów żwirowych.

Program funkcjonalno-przestrzenny parku przewiduje lokalizacje następujących obiektów: utwardzonych ścieżek żwirowych, placów żwirowych z ławkami parkowymi, boiska do siatkówki plażowej, małej architektury, mini siłowni parkowej, oświetlenia parkowego, miejsc postojowych dla samochodów osobowych oraz czasowych sanitariatów.

W projekcie wyznaczono zasięg terenów zieleni urządzonej w pobliżu komunikacji pieszej oraz w bezpośrednim sąsiedztwie obiektu projektowanej altany. Zaplanowane nasadzenia posiadają nowoczesny , geometryczny układ, a jednocześnie wpisują się charakterem w istniejący krajobraz i zastane siedlisko. Stanowią dopełnienie występujących rodzimych gatunków oraz projektowanego obiektu Stodoły spotkań. Projekt jest przykładem nierozerwalnego powiązania architektury z krajobrazem/ naturą.

Centrum rekreacji / Stodoła spotkań
Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś & MOSS decor Agata Lęcznar, Magdalena Kajor
Współpraca: Dominika Ropek
Konstrukcja: Konst.RA Rafał Grzywacz
Elektryka: Bogdan Duszyński
Drogi: Rafał Dziedzic
Wizualizacje i grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś, MOSS decor Agata Lęcznar, Magdalena Kajor
Klient: Miasto Ryglice
Powierzchnia terenu: 112 705 m2
Koszt Inwestycji (Stodoła spotkań): 220 780 PLN
Data: 2013-2014 r.
Lokalizacja: Ryglice

Dodaj komentarz