• 2013-12-02

Zwycięski projekt warszawskiej Rotundy

Projekt Salon Warszawski autorstwa krakowskich architektów Bartłomieja Gowina i Krzysztofa Siuty zwyciężył w konkursie Changing The Face 2013 Rotunda Warsaw.

I nagroda w konkursie Changing the Face, proj. Bartłomiej Gowin, Krzysztof Siuta (źródło: materiały prasowe organizatora)

I nagroda w konkursie Changing the Face, proj. Bartłomiej Gowin, Krzysztof Siuta (źródło: materiały prasowe organizatora)

Jury przyznało następujące nagrody:

  • I Nagroda: Bartłomiej Gowin, Krzysztof Siuta
  • II Nagroda (ex aequo): Natalia Wilczak
  • II Nagroda (ex aequo): Rodrigo Garcia, Maciej Siuda, Gonzalo del Val
  • III Nagroda: Maciej Dobosz, Jolanta Major, Izabela Owczarek, Karolina Kalitan

oraz 6 wyróżnień.

Z opisu zwycięskiego projektu: Rotunda staje się częścią placu publicznego. Dematerializuje się jako bariera przestrzeni miejskiej i rozwijając jej funkcje o dostępną w każdych warunkach pogodowych, proekologiczną oazę miejską staje się pełnowartościowym centrum publicznym.

Wprowadzenie swobodnie dostępnych udogodnień technologicznych w chronionej przestrzeni zielonej budynku, pozwala przy okazji zaspokajania potrzeb cywilizacyjnych – doładowywania baterii, czy łączenia się z siecią – poprawić samopoczucie i naładować swoje naturalne baterie. Poprzez kontakt z naturą, w doskonałej pod względem klimatycznym przestrzeni, ROTUNDA ZMIENIA SWOJE OBLICZE, stając się NOWOCZESNĄ OAZĄ MIEJSKĄ.

Plac publiczny, wykorzystany jest w sposób wielopłaszczyznowy – zaspokajając kluczowe potrzeby ludzi na nim przebywających – w zależności od celu jak i czasu wizyty w Warszawskim Salonie Miejskim. Wszystkie strefy zaprojektowane zostały tak, by pozostając we wzajemnych, nieinwazyjnych relacjach, tworzyły spójną i efektywnie wykorzystaną przestrzeń.

Przemiana oblicza Rotundy, polega przede wszystkim na sposobie jej postrzegania. Z obiektu percypowanego dotychczas w głównej mierze z zewnątrz, bądź z poziomu parteru – staje się ona interaktywnym węzłem transferu ludzi i informacji – pozwalając na odbiór otoczenia budynku jak i jego wewnętrznej geometrii z niedostępnej dotąd swobodnie przestrzeni antresoli.

Integracja przestrzenna i zrównoważone rozplanowanie funkcji, zarówno publicznych jak i bankowych, ma na celu podniesienie wartości użytkowej miejsca, jego uporządkowanie i utworzenie zeń, nowoczesnego salonu miejskiego z Rotundą jako ikoną i centralnym węzłem funkcjonalnym.

Ruch pieszy zorganizowany dotąd, głównie pod ziemią, dzięki proponowanej zmianie organizacji ruchu na skrzyżowaniu, mógłby odbywać się przede wszystkim na poziomie terenu. Proponowane rozwiązanie systemu ścieżek rowerowych i miejsc postojowych dla rowerów z możliwością m.in. doładowania baterii, ma stać się zaczynem dla zmiany sposobu myślenia o transporcie osobistym w mieście.

Niezwykle ważną rolę w projekcie odgrywa ekologia i zrównoważone systemy zarządzania energią. Np. płaszczyzna placu oświetlona jest podpiętymi do cięgien lampami, dla których źródłem energii jest słońce. Dzięki temu systemowemu rozwiązaniu, podnosimy również jakość przestrzeni nad głowami ludzi – maksymalnie redukując zanieczyszczenie wieczornego nieba sztucznym światłem.

Również woda odgrywa w projekcie bardzo ważną rolę. Jej funkcja społeczna polega na wprowadzeniu orzeźwiającego klimatu poprzez system wkomponowanych w posadzkę wodotrysków, nakierowujących wzrok na tablicę upamiętniającą wybuch gazu. Podkreślenie osiowości założenia i względy estetyczne, idą w parze z odpowiednią gospodarką wody opadowej.

Wprowadzenie w budynku podwójnej fasady w sposób wymierny wpływa na klimat miejsc pracy i wypoczynku.

Z uwagi na wysokie walory myśli projektowej przyświecającej pierwotnym projektantom obiektu, konstrukcja, jej charakterystyczne węzły a także idea kompozycyjna wnętrza budynku została maksymalnie wyeksponowana, przy jednoczesnej zmianie sposobu użytkowania budynku.

Salon Warszawski
Projekt: GowinSiuta (Bartłomiej Gowin, Krzysztof Siuta)
2013

1 komentarz do artykułu “Zwycięski projekt warszawskiej Rotundy”

  1. alex

    r o z c z a r o w a n i e

Dodaj komentarz