• 2013-11-28

Projekt BXBstudio – Dom Artysty w podkrakowskich Konarach

Bogusław Barnaś i BXBstudio przygotowali nowy projekt, którym jest Dom Artysty w podkrakowskich Konarach.

Dom Artysty w Konarach, BXBstudio, wizualizacja (źródło: materiały prasowe)

Dom Artysty w Konarach, BXBstudio, wizualizacja (źródło: materiały prasowe)

Dom Artysty powstał poprzez przetworzenie i dalszy rozwój koncepcji Domu Zagrodowego. Projekt powstawał równolegle na bazie modelu fizycznego i modelu komputerowego, co pozwoliło w sposób pełny i wyczerpujący zrozumieć i zdefiniować przestrzeń działki, jej otoczenia, formę i funkcję domu oraz potrzeby klienta. Jako pierwszy stworzono niewielki model roboczy w skali 1:500, który nakreślił pierwsze założenia. Pozwolił on też wyciągnąć pierwsze wnioski, jak np. wykreowanie ramy widokowej w przestrzeni wejściowej – ujętej pomiędzy czterema inaczej zdefiniowanymi kubaturami domu.

Następnie powstał model w skali 1:100, który pozwolił zdefiniować nie tylko formę domu, korespondującą z sąsiednią zabudową, ale również jego funkcję. Na bazie otrzymanej formy, nazwanej Domem Zagrodowym, rozpoczęto pracę nad kolejnym – trzecim modelem fizycznym – mającą na celu nadanie bardziej ekspresyjnej, ekstrawaganckiej i artystycznej stylistyki projektowanego obiektu.

Kształt domu, zarówno w wersji Domu Zagrodowego, jak i Domu Artysty nawiązuje do sąsiedniej zabudowy charakterystyczną linią dachu. Z kolei funkcją i ekspresyjną formą odpowiada na potrzeby klienta – współczesnego artysty i twórcy.

Jednym z założeń stylistycznych było osiągnięcie emocjonalnego napięcia przeciwstawnych form, będących paralelą zróżnicowanych emocji artystycznych. Ekspresyjna nadwieszona bryła, skontrastowana z linearną stonowaną bryłą przyziemia, tworzy balans, obrazujący przeciwstawne nastroje, przeciwstawne formy, barwy i faktury. Nadwieszona – korodująca i zmienna w czasie – kortenowa dynamiczna bryła jest oddzielona od horyzontalnego, betonowego, chropowatego przyziemia dwiema sześciennymi, gładkimi, szklanymi kubaturami, będącymi łącznikami i podporami dla przeciwstawnych brył. Te pokryte vitrolitem – przemysłowym mlecznym szkłem – dwie formy to: wolnostojący garaż oraz hol wejściowy do domu, do którego również możemy wjechać samochodem.

Dom Artysty w Konarach, BXBstudio (źródło: materiały prasowe)

Dom Artysty w Konarach, BXBstudio (źródło: materiały prasowe)

W charakterystyczny sposób zastał zaprojektowany dojazd i dojście do domu. Zestawione ze sobą bryły poszczególnych stref funkcjonalnych tworzą spektakularną ramę widokową, wiatę, taras, a może nowo zdefiniowany zajazd popularny w historycznej architekturze dworskiej.

Właściwa część mieszkalna, zlokalizowana w nadwieszonej bryle, dostępna jest poprzez klatkę schodową oraz windę. Jest w całości przeszklona i otwarta na rozległy widok, jednocześnie zamknięta na drogę i zabudowę sąsiednią. To pozwoliło zachować prywatność i intymność przy jednoczesnym znaczącym przeszkleniu strefy dziennej. Przestrzeń domu została zaaranżowana na jednym otwartym i czytelnym poziomie.

W betonowej przestrzeni przyziemia przewidziane zostały przestrzenie pomocnicze, techniczne, strefa gości oraz zewnętrzny taras z basenem. Jej zewnętrzna surowa faktura betonu z odciśniętymi słojami drewna stanowi formę podstawy domu, osadzonej w stromym zboczu działki.

Dom Artysty to surowa, szczera, industrialna architektura, w której dominują naturalne materiały. Wnętrze domu typu loft, z założenia surowe, o przestronnych otwartych wnętrzach, będzie korespondować z architekturą całego obiektu.

Dom Artysty w Konarach
Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Elena Casado Castrillo, Giulia Berloco
Powierzchnia: 615 m2
Data: 2013 r.

Dodaj komentarz