• 2013-09-02

Nordic Haven w Bydgoszczy

Rozpoczęła się budowa najwyższego, 66-metrowego apartamentowca w Bydgoszczy. Nad Brdą stanie przeszklony Nordic Haven według projektu warszawskiej pracowni Nizio Design International.

Apartamentowiec Nordic Haven w Bydgoszczy, proj. Nizio Design International (źródło: materiały prasowe)

Apartamentowiec Nordic Haven w Bydgoszczy, proj. Nizio Design International (źródło: materiały prasowe)

Osiemnastokondygnacyjna bryła w formie kaskadowo-tarasowej będzie wyróżniać się z otoczenia. Zbudowana zostanie ze szkła i terakoty co nada jej lekkości. Na balkonach i płaskim dachu zawiśnie bujna roślinność. Otwory w budynku utworzą tarasy widokowe, gdzie zasadzone zostaną drzewa. Okna lokali będą wychodziły z jednej strony na miasto, z drugiej na rzekę. Do dyspozycji mieszkańców będzie wyniesiony dziedziniec z zielenią oraz tarasem widokowym.

Projekt budynku powstał z inspiracji spichlerzami, które są charakterystycznymi elementami architektonicznego krajobrazu Bydgoszczy. Chcieliśmy, żeby nie był to kolejny zwyczajny apartament, ale taki budynek, który swoją formą będzie korespondował z okolicą

– mówi Mirosław Nizio właściciel pracowni Nizio Design International

Budynek został zaprojektowany na planie trapezu. Przy jego powstawaniu uwzględniono prawidłowe nasłonecznienie mieszkań i okolicznych budynków. Od strony ulicy bryła posiada cztery kondygnacje, dalej wznosi się tarasowo w stronę rzeki, w ten sposób dostosowując się do wysokości istniejącej zabudowy.

Charakterystyczną cechą planowanej zabudowy jest też wyraźny podział w elewacji na część biurowo-usługową i mieszkalną. W budynku od czwartego do piętnastego piętra zaprojektowano 129 mieszkań o powierzchni od 35,45m kw do 278,71m kw. Większość dużych lokali będzie miała wydzieloną strefę dzienną i strefę nocną oraz zostanie przewietrzana na przestrzał. Prawie wszystkie mieszkania posiadają wygodne i nasłonecznione loggie lub tarasy. W budynku znajdą się cztery klatki schodowe, które na poziomie parteru będą połączone dwoma holami wejściowymi, zlokalizowanymi w części północnej i południowej budynku.

Lokale usługowe i biurowe zlokalizowane zostaną na czterech pierwszych kondygnacjach naziemnych. Biura zaprojektowano jako przestrzeń typu open-space, co umożliwia przyszłym użytkownikom dowolną aranżację wnętrz. Do tej przestrzeni prowadzi osobny hol, zlokalizowany w zachodniej części budynku. Do lokali usługowych takich jak salon fryzjerski, klub fitness, apteka, kawiarnia czy restauracja wejście znajdzie się na poziomie parteru.

Apartamentowiec Nordic Haven
Projekt: Nizio Design International
Bydgoszcz

Dodaj komentarz