• 2013-05-16

Centrum buddyjskie na Woli, Grupa 5 Architekci

Warszawska pracownia Grupa 5 Architekci opracowała projekt największego w Polsce centrum buddyjskiej medytacji.

Centrum Buddyjskie, proj. Grupa 5 Architekci (źródło: materiały prasowe)

Centrum Buddyjskie, proj. Grupa 5 Architekci (źródło: materiały prasowe)

Projekt zakłada rozbudowę i adaptację budynku zlokalizowanego w Warszawie przy ul. Ożarowskiej, na terenie osiedla Koło wzniesionego w latach 1947-56 wg proj. architektów Heleny i Szymona Syrkusów. Znajdujące się na terenie inwestycji obiekty – jednokondygnacyjna hala oraz przyległy do niej podpiwniczony łącznik, objęte są ochroną konserwatorską na podstawie wpisu do rejestru zabytków.

Budynek o funkcji magazynowej, obecnie nieużytkowany, zgodnie z wytycznymi inwestora oraz opracowanym projektem zaadaptowany zostanie na ośrodek medytacyjny z pomieszczeniami mieszkalnymi przeznaczonymi zarówno dla jego stałych użytkowników jak i osób odwiedzających. W związku z dostosowaniem obiektu do planowanej funkcji w projekcie założono nadbudowę istniejącego budynku hali o jedną kondygnację. Elementy stanowiące nową tkankę cechować będzie nowoczesna forma, prosty, techniczny wyraz architektoniczny i współczesne rozwiązania materiałowe. Pozwoli to wyraźnie podkreślić podział pomiędzy istniejącymi, poddanymi renowacji elementami i nowo projektowanymi bądź przebudowywanymi częściami budynku.

Na poziomie parteru hali, bezpośrednio w sąsiedztwie strefy wejściowej zaprojektowano przestronny hall, którego przestrzeń doświetlono przeszkleniami zlokalizowanymi w pasie nadbudowy. Po obu jego stronach – w niższych nawach hali przewidziano lokalizację przestrzeni socjalnej oraz pomieszczeń pomocniczych. Najważniejsze pomieszczenie w budynku – gompę – zaprojektowano jako wysokie, jednoprzestrzenne pomieszczenie, które doświetlono pasmowymi okienkami oraz świetlikami dachowymi. Na pozostałych dwóch kondygnacjach użytkowych budynku zlokalizowano pomieszczenia mieszkalne, techniczne i pomocnicze. W projekcie założono także wykonanie tarasu użytkowego nad jednokondygnacyjnym łącznikiem oraz częścią budynku hali. Zmiany objęły również zagospodarowanie terenu w rejonie strefie wejściowej do budynku oraz pas działki znajdujący się po południowej stronie budynku.

Centrum Medytacji Buddyjskiej
Inwestor: Buddyjski Związek Diamentowej Drogi Linii Karma Kagyu
Projekt: Grupa 5 Architekci, 2012-2013
Powierzchnia użytkowa: 1265 m2
Warszawa

Dodaj komentarz