• 2013-05-11

Obiekt Roku 2012: wnętrza Dworca Wrocław Główny

Wnętrza Dworca Wrocław Główny, zmodernizowane według projektu pracowni Grupa 5 Architekci zostały uznane za Obiekt Roku konkursu Polska Architektura 2012.

Dworzec Wrocław Główny, proj. Grupa 5 Architekci (źródło: materiały prasowe)

Dworzec Wrocław Główny, proj. Grupa 5 Architekci (źródło: materiały prasowe)

W zakresie architektury wnętrz jury w składzie: Anna Cymer – krytyczka architektury współpracująca min. z wortalem Sztuka-Architektury.pl i kwartalnikiem Krytyka Architektury oraz projektanci: Marta Florkowska-Dwojak – studio Knockoutdesign, Marlena Wolnik – MW Architekci, Kuba Woźniczka – Kameleonlab, za obiekt roku uznało wnętrza dworca Wrocław Główny autorstwa biura Grupa 5 Architekci.

Przebudowa budynku dworca Wrocław Główny zakładała dostosowanie jak największej powierzchni obiektu do celów komercyjnych. Architekci zaproponowali zachowanie maksymalnej liczby historycznych detali i rozwiązań konstrukcyjnych, a jednocześnie wprowadzili wiele elementów o współczesnej stylistyce.

Z opisu projektu:

Koncepcja przebudowy budynku dworca zakłada wykorzystanie na pomieszczenia komercyjne jak największej powierzchni obiektu. Komercyjna przestrzeń usługowo-kulturalno-handlowa zdominuje dotychczasowy układ funkcji dworcowych i sam budynek przestanie być jedynie dworcem kolejowym z towarzyszącym handlem, usługami i gastronomią, a stanie się galerią handlową w tej samej mierze, w jakim jest dworcem. Ponadto w obiekcie znajdują się funkcje biurowe oraz zespół sali wielofunkcyjnej.

Proponujemy zachować maksymalną ilość historycznych detali i rozwiązań konstrukcyjnych dla zachowania unikalnego i niepowtarzalnego klimatu i nastroju miejsca z jednoczesnym wprowadzeniem nowych elementów we współczesnej stylistyce nawiązującej do oryginalnych rozwiązań.

Czteropoziomowy układ funkcji i komunikacji w budynku dworcowym zapewnia nam prawidłowe funkcjonowanie całego obiektu. Pod ziemią w poziomie istniejących piwnic i pod placem dworcowym zlokalizowano podziemną uliczkę dostawczo-obsługową zapewniającą prawidłowe funkcjonowanie poszczególnych funkcji galerii dworcowej i samego dworca kolejowego.

Na parterze wzdłuż głównego wejścia na perony (przejścia podziemnego) zlokalizowaliśmy główny zespół funkcji dworcowych, a po przeciwnej stronie umieściliśmy galerię handlową. Pierwsze piętro zostało wykorzystane na funkcje handlowe oraz na salę wielofunkcyjną, natomiast poddasze jest częściowo zajmowane przez biura.

Aby komunikacja pomiędzy kondygnacjami była jak najbardziej czytelna i prosta postanowiliśmy wykorzystać zadaszenie dawnego peronu jako pasaż handlowy otwarty na halę główną. Taki zabieg ma wizualnie przybliżyć poziom piętra klientom i zachęcić ich do wejścia. Ważne są tu również elementy komunikacji pionowej umożliwiające szybki dostęp na wyższą kondygnację – szczególnie schody ruchome. Zaprojektowaliśmy je tak, aby nie zaburzały jednoprzestrzenności hali głównej.

Z pasażu-galerii, który dla pokonania różnicy poziomów pomiędzy poszczególnymi segmentami budynku wyposażony został w systemy ramp i schodów, odbywa się bezpośredni dostęp do lokali handlowych. Aby doświetlić halę główną, pasaż został przekryty szklanym dachem. Równolegle do pasażu handlowego rozciąga się zielony pasaż rekreacyjny, dostępny poprzez kładki, stanowiący wypełnienie przestrzeni pomiędzy halą główną i halami peronowymi.

Obiekt Roku 2012, kategoria wnętrze: Dworzec Wrocław Główny
Projekt: Grupa 5 Architekci

Dodaj komentarz