• 2013-04-24

Forma Alternatywna: przestrzeń sprytnie przearanżowana

Warszawska pracownia Forma Alternatywna stworzyła projekt aranżacji niewielkiego mieszkania dla małżeństwa z dziećmi.

Salon, proj. Forma Alternatywna (źródło: materiały prasowe)

Salon, proj. Forma Alternatywna (źródło: materiały prasowe)

55 m kw. to metraż idealny dla pary. Taka przestrzeń pozwala na zaaranżowanie mieszkania tak, aby znalazło się w nim wszystko to, czego potrzebują lokatorzy. Co jednak w sytuacji, gdy nieoczekiwanie pojawiają się dzieci i to od razu bliźnięta? Wtedy warto pomysłowo i funkcjonalnie przearanżować mieszkanie, aby z lokum dla pary stało się miejscem przyjaznym rodzinie z dwójką małych dzieci.

Wobec takiego wyzwania stanęły architektki z warszawskiej pracowni Forma Alternatywna. Młode małżeństwo kupując niewielkie 55-metrowe mieszkanie sądziło, że będzie to jedynie przejściowe lokum przed powiększeniem rodziny. Jednak tuż przed rozpoczęciem jego urządzania dowiedzieli się, że nie będą w nim mieszkać we dwoje, ale od razu w czwórkę. Z pomocą architektek powstała komfortowa przestrzeń zagospodarowana tak, aby mieszkało się tu naprawdę wygodnie.

Przede wszystkim, zdecydowałyśmy się na zaaranżowanie mieszkania w taki sposób, aby jak najwięcej elementów ukryć w niewidocznych na pierwszy rzut oka miejscach [...] Takie rozwiązanie pozwala zachować przestrzeń i nie przytłacza wnętrza

podkreśla Dorota Maksymowicz z pracowni Forma Alternatywna

Dla przykładu pralka, zamiast tradycyjnie w łazience, została sprytnie ukryta w schowku, który pełni także rolę spiżarni. Dzięki temu, we wnęce łazienkowej obok wanny znalazła się wolna przestrzeń, którą wykorzystano do zamontowania pięknego, dużego prysznica ze szklanymi drzwiami.

Podobne, ciekawe rozwiązania zastosowano w całym mieszkaniu. W przedpokoju wygospodarowano miejsce na garderobę. W niewielkim korytarzu prowadzącym do sypialni zaplanowano szafę z lustrzanymi drzwiami, dzięki czemu przestrzeń została optycznie powiększona. Drugą bardzo dużą szafę architektki ukryły za gładkimi białymi frontami, po to by nie przytłaczała przestrzeni salonu.

Sypialnia, która pierwotnie miała służyć jedynie dwójce lokatorów, musiała poza obszernym łóżkiem dodatkowo pomieścić dwa łóżeczka dla dzieci. Aby w pełni wykorzystać przestrzeń, na ścianie nad łóżeczkami zaplanowano kilka półek, na których będzie można przechowywać drobiazgi.

Największą przestrzeń w mieszkaniu zajmuje pokój dzienny wraz z kuchnią. Tu także postawiono na funkcjonalność. Telewizor wraz z niewielką półką został wmontowany w ścianę oddzielającą pomieszczenia, zaś przy oknie stanął rodzinny stół z surowego, olejowego drewna. Jasna kuchnia z dużym oknem, także utrzymana jest w minimalistycznym stylu. Białe lakierowane fronty, surowe drewniane blaty i brak jakichkolwiek odkrytych półek sprawiają, że jest przestronna i funkcjonalna. W całej części dziennej, jedynym mocnym akcentem kolorystycznym jest narożna kanapa w kolorze fuksji, która nadaje wnętrzu oryginalnego charakteru.

Mieszkanie utrzymane jest w jasnej tonacji z przewagą bieli, natomiast elementy dekoracyjne i wykończeniowe nawiązują do stylu vintage.

Wybór takiego wariantu kolorystycznego spowodowany był w głównej mierze przestrzenią [...] Wszechobecna biel i brak intensywnych kontrastów działają zdecydowanie na korzyść niedużych pomieszczeń. Co więcej, jasne kolory ścian i mebli optycznie powiększają wnętrza, a dodatki vintage nadają całości niepowtarzalnego klimatu i indywidualnego charakteru

– zaznacza Magdalena Grosiak z pracowni Forma Alternatywna

Aranżacja mieszkania
Projekt: Forma Alternatywna (Magdalena Grosiak, Dorota Maksymowicz)

Komentarze (2) do artykułu “Forma Alternatywna: przestrzeń sprytnie przearanżowana”

  1. asiaa

    Inspirujące pomysły – sama byłam niedawno w takiej sytuacji jak bohaterowie artykułu. Tylko mi nikt nie umiał doradzić jak pozmieniać moje nieduże mieszkanie, żeby nadawało się na narodziny malucha. Tutaj widać pełen profesjonalizm i kreatywne myślenie architektów. Szkoda, że nie widziałam tego materiału wcześniej ;)

  2. Ewa

    Bardzo przestrzenne i jasne wnętrze, chyba dzięki kolorystyce – biel bardzo fajnie współgra z mocnymi akcentami np. na poduszkach.

Dodaj komentarz