• 2013-04-03

Przystań w Bydgoszczy Bryłą Roku 2012

29 marca zakończyło się głosowanie w plebiscycie na Bryłę Roku 2012. Internauci wytypowali Przystań w Bydgoszczy autorstwa pracowni APA Rokiccy.

Przystań w Bydgoszczy, fot. Wiktor Błaszkiewicz (źródło: archiwum pracowni APA Rokiccy)

Przystań w Bydgoszczy, fot. Wiktor Błaszkiewicz (źródło: archiwum pracowni APA Rokiccy)

W plebiscycie zagłosowało ponad 22 tysiące internautów. Obiekt zlokalizowany jest na bydgoskiej Wyspie Młyńskiej, w obrębie ścisłego, zabytkowego centrum miasta. Z autorskiego opisu założeń architektonicznych:

Zadaniem podstawowym było wypracowanie formy, której zewnętrze wchodziłoby w relację z otoczeniem rzeki i zabytkowej architektury, wnętrze zaś byłoby tłem sprzyjającym rekreacji i wypoczynkowi. Architektura nowego obiektu pozwala na wpisanie się w nietypowe ukształtowanie terenu dookoła, co umożliwia bezpośredni kontakt z naturą. Język architektoniczny ma być prostym, surowym i logicznym środkiem wyrazu i definicji przestrzeni i tym samym nawiązywać do charakteru architektury portowej. Wysokość zaprojektowanej przystani nie przekracza rzędnej gzymsu Młyna Rothera. Nowa architektura pozostaje w poszanowaniu tradycji i związanych z nią środków wyrazu.

Zaprojektowano trzy wejścia na teren. Działka dostępna jest z obu dróg biegnących po południowej i zachodniej jej stronie. Wejście południowe wiedzie ścieżką poprzez ogród – lapidarium z urządzoną w nim plenerową wystawą, przekracza jaz i prowadzi do głównego wejścia do budynku. Po stronie zachodniej przewidziane są dwa wejścia, z których pierwsze, główne, wiedzie, jak poprzednie, do głównego reprezentacyjnego hallu, drugie natomiast stanowi wejście techniczne i służy do wnoszenia sprzętu do magazynu lub prosto do wody.

Budynek tworzą dwie bryły różniące się wysokością. Wyższa z nich pełni funkcję hotelu. Pokoje rozplanowano na trzech kondygnacjach po wschodniej stronie budynku. Wszystkie mają okna z widokiem na Młyn Rothera. Na parterze urządzono małą restaurację. W tejże wyższej bryle znajduje się główne wejście do obiektu oraz hall z recepcją łączący oba zróżnicowane funkcjonalnie skrzydła. Niższa bryła mieści w sobie funkcje bezpośrednio związane z przystanią, czyli magazyny łodzi, warsztat naprawczy, szatnie i zespoły sanitarne, salę sportową, saunę, gabinet odnowy biologicznej oraz salę multimedialną przeznaczoną do zajęć teoretycznych, spotkań i pokazów. Z sali rozpościerać się będzie szeroka panorama rzeki.

Skrzydła przystani są stylistycznie tożsame, zaprojektowane od stron zewnętrznych w postaci drewnianych łupin schodzących swymi podwojami nisko do poziomu gruntu i wody, umożliwiając urządzenie na ich płaszczyznach tarasów i pomostów, służących jednocześnie jako zadaszenia dla łodzi. Pomosty pełnić mogą funkcję tarasów widokowych, rekreacyjnych, a nawet przestrzeni ekspozycyjnej przeznaczonej na tematyczne wystawy plenerowe np. prezentację fotografii z mistrzostw lub zdjęć historycznych. Na górnym pomoście zaplanowano stałą ekspozycję grafik prezentujących wodne dzieje Bydgoszczy.

Między skrzydłami budynku powstała przestrzeń dostępna zarówno z części przeznaczonej dla sportowców, jak i z restauracji i hallu głównego. Obszerne patio oferuje odwiedzającym ogródek restauracji, scenę i widownię, parkiet taneczny, ścianę do pokazów filmowych, a nawet plażę, ale przede wszystkim zapierający dech widok na zakole Brdy i jej naprzeciwległy brzeg.

Bryła Roku 2012: Rewitalizacja zdegradowanych terenów sportowych Wyspy Młyńskiej
Projekt: Autorska Pracownia Architektury Rokiccy (Katarzyna Wojciechowska-Rokicka, Tomasz Rokicki)

Dodaj komentarz