• 2013-01-24

BXBstudio, Dom Polski

Krakowska pracownia BXBstudio Bogusław Barnaś stworzyła projekt Domu Polskiego. 

Dom Polski, proj. BXBstudio Bogusław Barnaś (źródło: materiały prasowe)

Dom Polski, proj. BXBstudio Bogusław Barnaś (źródło: materiały prasowe)

Dom Polski nawiązuje stylistyką do polskiej architektury drewnianej, ludowej kultury, malowniczych kościołów krytych gontem, smukłych dzwonnic, staropolskich dworów i skansenów bogatych w niesamowite konstrukcje z bali drewnianych. Jest współczesną interpretacją tego jakże bogatego i unikalnego polskiego dziedzictwa kulturowego niedocenianego w światowym współczesnym designie.

Forma architektoniczna domu to betonowa podstawa oparta na stoku, na której wspierają się dwie dominujące bryły przełamane szklaną transparentną kondygnacją. Statyczny ciężki prostopadłościan nawiązuje do tradycyjnych domów z bali natomiast dynamiczna i lekka forma zwieńczająca dom inspirowana jest formami drewnianych kościółków krytych gontem. Dwie odseparowane formy architektoniczne kreują intrygujący przestrzenny dialog kontrastów.

Dom usytuowany jest na 31-arowej działce w gminie Gródek nad Dunajcem, na jednym z najwyższych okolicznych wzniesień, z którego roztacza się przepiękny widok na otaczający krajobraz górzysty, Jezioro Rożnowskie oraz przyległy do działki las.

Układ funkcjonalny domu został zorganizowany w taki sposób aby wykorzystać walory widokowe działki. Strefa dzienna, wyniesiona na pierwszą kondygnację, została całkowicie przeszklona. Konstrukcja nośna podtrzymująca zadaszoną kubaturę została celowo pozbawiona wertykalnych kierunków aby wpisać się w wielospadową formę architektoniczną domu jak i otaczający krajobraz. Tutaj zlokalizowano przestronny salon z kominkiem otwarty na widokowy taras, jadalnię oraz kuchnię przyległą do drogi dojazdowej i pobliskiego lasu.

W nadwieszonej bryle krytej gontem zlokalizowano strefę prywatną – pokój dzieci, wysoką i przestronną sypialnię główną z łazienką oraz garderobą, przyległą do sypialni antresolę widokową otwartą na poniższy salon, natomiast na samym szczycie konstrukcji zaprojektowano pokój kontemplacyjny(widokowy) inspirowany strzelistymi wieżami drewnianych kościółków.

Na parterze w prostopadłościennej bryle z bali zlokalizowano strefę wejściową, garderobę, drugą kuchnię, łazienkę oraz pokoje gościnne. Ta strefa została tak zaprojektowana aby w przyszłości mogła stanowić niezależną odrębną strefę mieszkalną. Nad garażem zlokalizowany został zielony ogród widokowy dostępny przez sypialnię gościnną. Ma on być alternatywnie prywatnym ogródkiem dla wydzielonej odrębnej strefy mieszkalnej.

W przyziemiu znajduje się biuro, pomieszczenie gospodarcze oraz garaż. Przyziemie również zostało tak zaaranżowane aby z biura oraz garażu roztaczał się widok na jezioro.

Dom wyposażono w systemy mobilne ograniczające dostęp światła – wysuwane rastry chroniące również przed deszczem oraz zamykane okiennice podkreślające skosy całego założenia. Nietypowe trójkątne okna zlokalizowane w dachu sypialni i garderoby są współczesną interpretacją tradycyjnych lukarn.

Zaprojektowany dom może spełniać funkcję domu wielopokoleniowego z zachowaniem niezależności i odrębności poszczególnych stref mieszkalnych, przy opcjonalnym zintegrowaniu strefy dziennej jako przestrzeni wspólnej. Strefa odrębna (parter) może również służyć jako przestrzeń rekreacyjna dla turystów.

Dom Polski
Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Wizualizacje & Grafika: Bogusław Barnaś
Powierzchnia: 561 m2
Lokalizacja: gm. Gródek nad Dunajcem, Polska
Data: 2013 r.

Dodaj komentarz

Konkursy

Cytaty


Magazyn

Sonda

Która z wymienionych instytucji Twoim zdaniem najlepiej promuje architekturę?

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...

Zobacz archiwum

U have turned off the Artwork.

On the other hand U have become integrated with an interactive art experience.

Yes, U can go back but U can't change the fact that U've been integrated...

In case U want 2 turn the Artwork back on just click one of the other buttons.

CODEMANIPULATOR