• 2012-02-10

Coś pięknego w kinach

9 marca 2012 roku na ekrany polskich kin wejdzie film Coś pięknego (La prima cosa bella) w reżyserii Paolo Virzìego.

Coś pięknego, (La prima cosa Bella), reż. Paolo Virzi (źródło: materiały prasowe)

Coś pięknego, (La prima cosa Bella), reż. Paolo Virzi (źródło: materiały prasowe)

Livorno na włoskim wybrzeżu, początek lat 70. Pewnego spokojnego, letniego wieczora Anna zostaje wybrana Miss Mamma w lokalnym konkursie piękności. Jednak nie staje się to dla niej początkiem lepszego życia, wręcz przeciwnie. Jej mąż Mario w szale zazdrości wyrzucą ją i dwójkę ich dzieci – Bruna i Valerię – z mieszkania. Tak zaczyna się pełna przygód odyseja bohaterów, która prowadzić będzie od willi milionerów i planów filmowych, przez zaplecza sklepów i obskurne klitki z powrotem do rodzinnego domu.

Barwną historię niezwykłej rodziny poznajemy poprzez wspomnienia jej członków, którzy po wielu latach rozłąki spotykają się ponownie, by odkryć tajemnice z przeszłości. Coś pięknego, to opowieść o sile rodzinnych więzów i odnajdywaniu radości z życia, które choć potrafi być bolesne nigdy nie przestaje być piękne.

Komedia Paolo Virzìego była włoskim kandydatem do Oscara.

NAGRODY / FESTIWALE m.in.:

2010 – Nagrody Davida di Donatello – najlepszy scenariusz, najlepsza aktorka (Micaela Ramazzotti), najlepszy aktor (Valerio Mastandrea)
2010 – Włoskie Złote Globy – najlepsza aktorka (Stefania Sandrelli)
2010 – Nagrody Związku Włoskich Krytyków Filmowych – najlepsza aktorka (Micaela Ramazzotti i Stefania Sandrelli, najlepszy scenariusz, najlepsza reżyseria, najlepsze kostiumy)
2010 – Festiwal Filmów Śródziemnomorskich w Montpellier – nagroda krytyków
2010 – FF Sannio – najlepszy film, najlepszy aktor (Valerio Mastandrea), najlepsza aktorka (Stefania Sandrelli), najlepsza scenografia
2010 – Włoski kandydat do Oscara

Paolo Virzì (reżyser, scenarzysta, producent) zyskał uznanie i rozgłos swoim debiutanckim filmem La bella vita z 1994 roku, wyróżnionym m.in. nagrodą Davida di Donatello i Silver Ribbon, przyznawaną przez Związek Włoskich Krytyków Filmowych, dla najlepszego nowego reżysera.

Następnie wyreżyserował osiem kolejnych filmów, w tym komedie Ferie d’agosto, Ból dorastania (Specjalna Nagroda Jury na MFF w Wenecji w 1997 roku), Baci e abbracci, My Name is Tanino, Caterina va in città oraz Napoleon i ja z Danielem Auteuilem i Moniką Bellucci w rolach głównych.

Jego poprzedni film – Tutta la vita davanti - otrzymał dwie nagrody Silver Ribbons: dla najlepszego filmu oraz dla najlepszej aktorki drugoplanowej (Sabrina Ferilli).

Filmografia

  • 2008 Tutta la vita davanti
  • 2006 Napoleon i ja
  • 2003 Caterina va in città
  • 2002 My name is Tanino
  • 1999 Baci e abbracci
  • 1997 Ból dorastania
  •  1994 La bella vita
Coś pięknego, (La prima cosa Bella), reż. Paolo Virzi (źródło: materiały prasowe)

Coś pięknego, (La prima cosa Bella), reż. Paolo Virzi (źródło: materiały prasowe)

Twórcy filmu
Reżyseria Paolo Virzì
Scenariusz Paolo Virzì, Francesco Bruni i Francesco Piccolo
Zdjęcia Nicola Pecorini
Montaż Simone Manetti
Scenografia Tonino Zera
Muzyka Carlo Virzì
Producenci Marco Cohen, Fabrizio Donvito, Benedetto Habib,
Gabriele Muccino, Carlo Virzì, Paolo Virzì

Obsada m.in.
Bruno w 2009 roku – Valerio Mastandrea
Anna 1971-1981 – Micaela Ramazzotti
Anna w 2009 roku – Stefania Sandrelli
Valeria w 2009 – Claudia Pandolfi
Mario – Sergio Albelli
Valeria jako dziecko – Aurora Frasca
Bruno jako dziecko – Giacomo Bibbiani
Sandra – Fabrizia Sacchi

Coś pięknego (La prima cosa bella)
reżyseria Paolo Virzì, Włochy 2010, 122 min
W kinach od 9 marca 2012 r.

DYSTRYBUCJA
Aurora Films S.C.

Dodaj komentarz