• 2009-10-05

Grupa Partizan wystąpi przed Izraelem

17 października 2009 roku w poznańskim Klubie Blue Note odbędzie się koncert zespołu Izrael, zespół supportować będzie grupa Partizan. Zespół Izrael po 11 latach przerwy postanowił wznowić swoją działalność, wydając 7 listopada 2008 r. nakładem Lemon Records kolejną płytę – Dża ludzie.

Partizan

Partizan

Izrael uznawany jest za pierwszy polski zespół, grający muzykę reggae w swojej najdojrzalszej, najbardziej tradycyjnej i typowej odmianie – roots reggae, dorównując swoją muzyką twórczości oryginalnych zespołów czarnoskórych muzyków z Jamajki, czy Londynu, co – w początkowych latach istnienia grupy – było ewenementem na skalę nie tylko polską.

Dyskografia:
biada biada biada - 1983
nabij faję – 1985
duchowa rewolucja – 1987
1991 - 1991
1993 live (życie jak muzyka) – 1993
in dub - 1997
dża ludzie – 2008

Partizan to jedyny w swoim rodzaju zespół, w którym spotyka się to, co radykalne ze spokojem twardej konsekwencji, a prostota środków wyrazu łączy się z ekspresją żywiołowych emocji. Partizan jest kalejdoskopem doświadczeń czterech różnych osobowości, których wspólnym fundamentem jest idea PARTIZAN: jedność w różnorodności.

Skład zespołu:
Mario Mariusz Nałęcz Nieniewski – (gitara), wokalista, gitarzysta; Marionety, Chocolate Spoon
Paulus Paweł Sulik – (śpiew, gitara), lider kultowych, awangardowych projektów: Kinski, Multicide, Che!
Rolf Rafał Bisku (gitara basowa), muzyk dwóch kultowych polskich grup punkowych: Post Regiment i El Banda.
Marko Marek Dębniak (perkusja), ex Orange Tree, The Moons, Ola Ost, Che!

12 czerwca 2009 roku ukazał się Homoapatia – debiutancki album zespołu PARTIZAN.

Koncert grup Izrael i Partizan odbędzie się 17 października 2009 r.
Klub Blue Note, Poznań, ul. Kościuszki 76/78, godz. 20:00.

Dodaj komentarz