• 2009-09-22

Izrael w Poznaniu

17 października 2009 roku o godzinie 20.00 w Klubie Blue Note w Poznaniu wystąpi grupa Izrael. Zespół po niespełna roku od wydania swojej ostatniej płyty Dża ludzie ponownie pojawi się w tym mieście.

grupa "Izrael"

grupa "Izrael"

Grupa Izrael powstała w 1983 roku po rozpadzie Brygady Kryzys. W jej skład weszli wtedy Robert Brylewski, Paweł Kelner Rozwadowski, Milo Kurtis i Jarek Gruszka Ptasiński po odejściu z Brygady Kryzys Tomka Lipińskiego.

W roku 1986 zespół zagrał trasę koncertową z legendą reggae Misty in roots, po której z zespołu odszedł Paweł Kelner zastąpiony wkrótce przez Darka Maleo Malejonka. Po wielu kolejnych roszadach, skład grupy ustabilizował się w 1989 roku, kiedy Izrael ruszył w trasę koncertową w Czechosłowacji ze swoją płytą Nabij faję, a do Izraela dołączyli perkusista Piotr Stopa Żyżylewicz, Dżu Dżu grający na basie oraz – później – multiinstrumentalista Włodzimierz Kiniorski.

W 1990 roku zespół wyjechał do Wielkiej Brytanii na zaproszenie przyjaciela – Marcina Millera, dzięki któremu Izraelowi udało się dać kilka koncertów oraz nagrać płytę w Ariwa Studio, należącym do Mad Professora. Efektem prac był legendarny album 1991, który stał się przełomowy dla polskiej sceny. Po powrocie do kraju zespół z powodzeniem wiele koncertował, by niespodziewanie zakończyć swoją działalność w 1995 roku.

Po 11 latach przerwy zespół Izrael spotkał się na Ostróda Reggae Festiwal 2006 pod roboczą nazwą Magnetosfera. Ich powrót na scenę był wynikiem wieloletnich oczekiwań fanów i okazał się wyjątkowym przeżyciem dla starych i nowych pokoleń. Zespół postanowił wznowić swoją działalność, wydając 7 listopada 2008 roku nakładem Lemon Records kolejną płytę – Dża ludzie.

Dyskografia:

biada biada biada - 1983
nabij faję – 1985
duchowa rewolucja – 1987
1991 – 1991
1993 live (życie jak muzyka) – 1993
in dub – 1997
dża ludzie – 2008

17 października 2009 roku, godz. 20.00, Klub Blue Note w Poznaniu, ul. Kościuszki 76/78

Dodaj komentarz